Tanssiryhmä Off/Balance

Jyväskyläläinen Tanssiryhmä Off/Balance on ympärivuotisesti toimiva ammattinykytanssiryhmä. Kahden tanssitaiteilijan ja lapsuudenystävyksen – Terhi Kuokkasen (tanssitaiteen maisteri) ja Elina Häyrysen (tanssitaiteen maisteri) – vuonna 2010 perustaman ryhmän kiitelty ja ennakkoluuloton ohjelmisto rikkoo taidemuotojen rajoja ja tavoittaa vuosittain tuhansia ihmisiä.

Off/Balancen teoksilta odotetaan taidokkuutta, yllätyksellisyyttä ja liikkeellisyyttä. Tämä saavutetaan työskentelemällä eri taiteenalojen rajapinnoilla liikkuvien ammattitaiteilijoiden kanssa. Ryhmän taiteellisina johtajina Kuokkanen ja Häyrynen kutsuvat ryhmään vierailevia taiteilijoita teoskohtaisesti – Off/Balance ei siten profiloidu yhden koreografin taiteellisen näkemyksen tai tyylin ympärille ja näin ryhmälle on rakentunut raikas ja yllättäviä lähestymistapoja tarjoava ohjelmisto, joka yhdistää tanssiin mm. teatteria, musiikkia, parkouria ja kuvataidetta.

“Tällaisten teosten tähden me vaikutumme, liikutumme ja liikumme toisiamme kohti.”

KESKISUOMALAINEN, 2019
(teoksesta One Next To Me)

Toiminta

Off/Balancen toimintaa ohjaavia arvoja ovat merkityksellisyyys, laadukkuus ja vastuullisuus. Ryhmän toiminta-ajatuksena on tuottaa monimuotoisia taidekokemuksia, jotka haastavat vastaanottajan ajattelumaailmaa ja tarjoavat elämyksiä.

Off/Balancen keskuspaikka on Jyväskylä, mutta esityksiä, harjoituksia ja muuta toimintaa toteutetaan ympäri Suomea ja myös kansainvälisesti. Off/Balance on kuulunut valtion harkinnanvaraista toiminta-avustusta saavien ryhmien joukkoon vuodesta 2013.

“Tila, valo, kuvat ja äänet käyvät saumatta vuoropuhelulle liikkeen kanssa, ja syntyy kiehtovan moniaistinen maailma, tajunta kuudelle aistille. --- Lähtiessä vielä vahvemmin se olo, että nykytanssissa tapahtuu suuria.”

KESKISUOMALAINEN, 2020
(teoksesta THE MIND)

Ihmiset

Elina Häyrynen

taiteellinen johtaja

Elina Häyrynen on Off/Balancen perustajajäsen ja toinen ryhmän taiteellinen johtaja. Häyrynen on valmistunut Teatterikorkeakoulusta (tanssitaiteen maisteri, 2009) ja Amsterdamin taideyliopistosta (Bachelor of Dance, 2007). Off/Balancen teosten lisäksi Elina toimii tanssijana useiden suomalaisten koreografien teoksissa. Hänet on nähty mm. Tero Saarinen Companyn, Susanna Leinonen Companyn, Johanna Nuutinen + CO:n, Arja Tiilin ja Sanna Myllylahden teoksissa. Lisäksi hän kuuluu monitaiteelliseen TARGET Helsinki kollektiiviin. Tanssijantyön lisäksi Elina on sertifioitu pilates-ohjaaja ja opettaa säännöllisesti mm. ammattitanssijoita.

Terhi Kuokkanen

taiteellinen johtaja

Terhi Kuokkanen on Off/Balancen perustajajäsen ja toinen taiteellinen johtaja. Koreografina Kuokkanen on toiminut Off/Balancessa, Jyväskylän kaupunginteatterissa, freelance-tuotannoissa sekä tanssioppilaitoksissa, yhteensä yli 20 teoksessa. Tanssijana hän on ollut lukuisten Off/Balancen teosten lisäksi mm. Janina Rajakankaan, Jarkko Mandelinin ja Disa Krosnessin teoksissa, yhteensä yli 30 teoksessa. Kuokkaselle on myönnetty useita henkilökohtaisia apurahoja (esim. Taiteen edistämiskeskuksen 3-vuotinen taiteilija-apuraha) ja hän työskentelee osa-aikaisena tanssin lehtorina. Kuokkanen on valmistunut tanssitaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 2009.

LAURA-ELINA AHO

asiantuntija

Laura-Elina Aho toimii Off/Balance:ssa asiantuntijana ja hallinnon tehtävissä. Hän on väitellyt filosofian tohtoriksi teatteritieteen oppiaineesta (Helsingin yliopisto, 2023). Toiselta koulutukseltaan Aho on muusikko (pop/jazz-laulu, Jyväskylän ammattiopiston konservatorio, 2006). Off/Balancen ohella Aho työskentelee teatterintutkimuksen parissa ja toimii asiamiehenä näyttelijäpalkintoja ja -apurahoja myöntävässä Ida Aalberg -säätiössä.

Vierailijat

Vakituisen henkilökunnan lisäksi Off/Balance työllistää lukuisia vierailevia työntekijöitä vuosittain. Off/Balancen teoksissa ja hankkeissa vierailevat taiteilijat muodostavat olennaisen osan ryhmän yhteistyöverkostosta ja toiminnan sisällöstä. Produktiokohtaisesti ryhmään palkataan tanssijoita, koreografeja, puku-, valo- ja äänisuunnittelijoita sekä muuta taiteellista ja näyttämöteknistä henkilökuntaa. Reilun kymmenen toimintavuoden aikana Off/Balance on tarjonnut toteutus- ja työskentelyalustan yli neljällekymmenelle ammattitaiteilijalle.

Tanssiryhmä Off/Balance ry

Off/Balancea ylläpitää 29.10.2010 perustettu Tanssiryhmä Off/Balance ry, jonka kotipaikka on Jyväskylä. Yhdistys on yleishyödyllinen ja voittoa tavoittelematon ja sen tarkoituksena on edistää tanssitaidetta, lisätä tanssin saatavuutta ja saavutettavuutta sekä työllistää tanssialan ammattilaisia.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys tuottaa tanssiteoksia, yhteistuotantoja ja kiertueita eri kohderyhmille sekä toteuttaa hankkeita ja järjestää koulutusta ja työpajoja. Ryhmä tuottaa tanssia Jyväskylässä ja valtakunnallisesti. Yhdistyksen toimintaa toteuttaa Jyväskylään vuonna 2010 perustettu Tanssiryhmä Off/Balance.

Hallituksen jäsenet

Tanssiryhmä Off/Balance ry:n hallituksen jäsenet vuonna 2022 ovat:
– Johanna Muhonen (pj)
– Riikka Aro
– Jari Hoffrén
– Eerika Koskinen-Koivisto.

Sääntömääräisten kokousten lisäksi yhdistyksen hallitus kokoontuu 3–5 kertaa vuodessa.

YHTEISTYÖKUMPPANIT JA VERKOSTOT

Keski-Suomen Tanssin Keskus
Tanssin Aika -festivaali
Jyväskylän Kesä -festivaali
Kulttuuritalo Villa Rana
Jyväskylän kaupunginteatteri
Jyväskylän Sinfonia
Jyväskylän yliopisto
Ruamjai-kuoro
Valon kaupunki -tapahtuma
Agit-Cirk
Sari Palmgren & Co
Teatteri Eurooppa Neljä
Vapaat tanssiryhmät ry
JKL taiteen vapaa kenttä -verkosto

Tanssiryhmä Off/Balance on osa Taiteen vapaa kenttä Jyväskylä -verkostoa, joka koostuu jyväskyläläisistä taiteen alan ammattiorganisaatioista. Verkostolle voi lähettää postia osoitteeseen taiteenvapaakenttajkl@gmail.com.